Undvikande / Fobisk personlighetsstörning

"Undvikande personlighetsstörning" och "Fobisk personlighetsstörning" är två olika namn på samma diagnos, som lätt förväxlas med Social Fobi.

Undivikande personlighetsstörning grundar sig i blyghet och otillräcklighetskänslor. Om du lever med denna störning upplever du en ständig rädsla för negativa omdömen. Du anser dig vara socialt oduglig och sämre än alla andra, vilket leder till att du lätt blir tillbakadragen. Du har en stark rädsla att bli avvisad kritiserad, förlöjligad eller att inte bli omtyckt av andra och därför tar du inga onödiga risker. Du engagerar dig därför inte i sociala situationer eller aktiviteter med människor om du inte är säker på att bli omtyckt. Kritik är också något som du är klänslig för.

Din sjävbild är svag och du anser dig vara underlägsen alla andra, vilket medför att du är väldigt försiktig av dig. Inom psykiatrin säger man att du har "en störd jag-funktion" vilket betyder att du lider av en låg självkänsla och en känsla av att vara otillräcklig, oattraktiv och osällskaplig. Du undviker också situationer och aktiviterer som innebär nya personliga kontakter och du tar heller inte initiativ till sociala situationer. Troligtvis undviker du också nära relationer.

Nervositet, spänningar och panikkänslor är något du ofta upplever vid sociala sammanhang. Du känner vidare en rädsla över att situationen kan bli pinsam eller att någonting ska gå fel.


© 2016 Martin Fager. Skeppsbron 2, 111 30 Stockholm
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång