Social Fobi

Att känna sig nervös och otrygg i sociala situationer är inget konstigt, utan något de allra flesta upplever, men när nervositeten övergår till en rädsla eller stark ångest kan man lida av något som kallas social fobi.

Ångesten grundar sig ofta i rädslan att göra bort sig eller att hamna i en pinsam situation. Många upplever också en rädsla för andra människors uppmärksamhet, att bli granskad eller att framstå som nervös eller klumpig. Denna starka oro gör att man utvecklar ett beteende som innebär att man i högsta grad undviker sociala situationer, vilket påverkar hela ens tillvaro. Att leva med social fobi innebär alltså att man anpassar sig efter ångesten, vilket i själva verket bara skapar mer ångest.

Exempel på situationer man undviker:

  • Att samtala i små grupper
  • Äta i sällskap med andra

  • Gå till frisören

  • Skriva sin namnteckning när någon tittar på

  • Beställa mat

  • Muntliga föredrag

Ångesten inför sociala situationer kan visa sig på olika sätt, bland annat genom att man får hjärtklappning, börjar svettas, stamma, rodna, får yrsel eller att det svartnar för ögonen. Typiska tankar kan vara: "Tänk om jag gör bort mig" eller "Tänk så vet jag inte vad jag ska svara".

Att leva med social fobi påverkar alltså hela ens tillvaro och just därför är det viktigt att söka hjälp. Många drar sig för att söka hjälp just för att det skulle leda till en social situation, då man skulle vara tvungen att prata med någon om sina problem. Men terapeuter är väldigt duktiga inom det här området och de är mer eller mindre experter på att hantera situationer du upplever som obehagliga.

Man kan bli frisk från social fobi och den vanligaste behandlingen är KBT (Kognitiv beteendeterapi), SSRI-mediciner eller en kombination av båda.

Social fobi kan lätt förväxlas med Undvikande / Fobisk personlighetsstörning.

© 2016 Martin Fager. Skeppsbron 2, 111 30 Stockholm
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång