Panikångest

Om man upplevt panikattacker vid ett flertal tillfällen lider man av något som kallas panikångest. En panikångestattack är stark ångest som uppstår plötsligt och som varar i max tio minuter. Dessa är dock väldigt intensiva minuter som ofta skrämmer den drabbade. Upplevelsen kan vara så obehaglig och skrämmande att man påverkas under en lång tid framöver.

Panikattacken kan komma utan en rimlig anledning, men det kan också bero på att man lever under stress eller att det nyligen skett en stor förändring i ens liv.

En panikattack brukar börja med att man känner ett skrämmande obehag som t ex hjärtklappaning, illamående, andningssvårigheter, domningar, svindelkänslor, diarré eller skakningar. Vissa får fler symptom än andra. Vid detta läge är den drabbade troligtvis mycket ångestfylld och rädd eftersom symptomen är intensiva och har kommit både plötsligt och utan förvarning. Ångesten utlöser katastroftankar och den drabbade kanske tänker: "Jag håller på att få en hjärtattack!", "Jag kommer att kvävas!" eller "Jag kommer att dö!" Nu har man helt plötsligt fått något som kallas "förväntansångest" - nämligen att man får ångest för ångesten!

Man bör dock veta att en ångestattack är helt ofarlig, även om det är en extremt obehaglig upplevelse! Den leder INTE till att du kvävs eller får en hjärtattack och du kommer heller INTE att dö. Den är alltså helt ofarlig! När du får en panikattack är det därför viktigt att repetera för dig själv att det inte är något farligt som händer. Försök också att ta det lugnt, andas med magen och återigen repetera för dig själv vad det är som händer.

Efter en panikattack kan man bli orolig att man ska få ännu en attack, vilket kan få till följd att man undviker platser eller situationer där man teoretiskt sett skulle kunna få en panikattack. Om man känner en stark rädsla för att en panikattack ska utlösas och om man pga det undviker vissa situationer kan man ha fått AgoraFobi som komplikation.

Den vanligaste behandlingen av Panikångest och AgoraFobi är KBT (kognitiv beteendeterapi), SSRI-mediciner eller en kombination av båda. En viktig del av behandlingen är också att lära sig hantera sin ångest.


© 2016 Martin Fager. Skeppsbron 2, 111 30 Stockholm
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång