Hypokondri

Hyponkondri är ett annat ord för hälsoångest och detta kallades tidigare för inbillniningssjukan. Detta lider ca 1% av den svenska befolkningen av.

Om du lider av Hypokondri är du övertygad om att du lider av olika sjukdomar, vilket du i själva verket inte gör. Du är väldigt rädd, stressad och orolig för att du ska ha drabbats av en allvarlig eller obotlig sjukdom. Stressen och oron i sig kan skapa fler kroppsliga symptom, som du återigen tolkar som sjukdomstecken.

Man hittar dig ofta framför datorn sökandes efter olika symptom och sjukdomstecken. Du tolkar omedvetet normala kroppsliga symptom som sjukliga, vilket får till följd att du ofta tror att du lider av en mängd olika sjukdomar, vilket du i själva verket inte gör.

Tecken på sjukdomen kan vara att du ofta uppsöker sjukhus eller en vårdcentral pga kroppsliga symptom. Trots att en du genomgått en medicinsk undersökning med lugnande besked har du svårt att tro på de positiva beskeden eftersom du är övertygad om att läkarna måste ha missat något. Det kan också vara så att du pga oron för läkarnas negativa besked undviker att uppsöka en läkarkontakt.

Om du lider av Hypokondri finns det risk att du också drabbas av depression eller ångeststörningar. Den vanligaste behandlingen för både hypokondri och ångeststörningar är KBT (kognitiv beteendeterapi).


© 2016 Martin Fager. Skeppsbron 2, 111 30 Stockholm
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång